A: Autism

J: Johanna

 

A: Hej!

Nu har det äntligen blivit dax för mig, Autism, att brätta om hur jag kom i kontakt med Johanna. Ni som känner till Johanna sen hon va liten, har följt henne genom åren, lärt känna henne under tidens gång och även kanske läst boken ”Johanna – Tre diagnoser i skolan” som hon har skrivit tillsammans med Kenth Hedevåg. Då kan ni nog lista ut att Johanna har kommit undan och hittat olika sätt med att inte ha lärt känna mig ordentligt trots att jag vet väldigt mycket om henne och vem hon är.

J: Ja, det är presis vad jag har gjort. Kommit undan och hittat olika sätt att inte ha lärt känna dig.

A: Det är bland annat jag som ställer till det för dig Johanna, när du kännt och känner dig annorlunda i diskusioner med andra, när du tolkar en del av det du hör bokstavligt och när du har problem med att förstå ord och begrepp m.m. Det är även jag som tillsammans med min kusin ADHD som gör att du stör dig på olika ljud, lukter, smaker och yttre känsel. Jag och min kusin samarbetar en hel del.

J: Du ska bara veta vad du stressar mig. Jag kan reagera och störa mig otroligt mycket på dom här olika sinnerna och intrycken som jag tar in. Det gör mig väldigt fustrerad.

A: Du förstår, det är ju lite av vem jag är. Att påvärka dig ennu mer och se till att intrycken du tar in blir ennu starkare. På det sättet jag påvärkar dig reagerar ju du ennu starkare en någon annan som upplever samma sak som du men som inte känner mig eller vet vem jag är.

A: Jag tar ju även till mig från andra människor runt omkring. Att titta på majoriteten på människorna vad dom har lätt för. Då gör jag så att just dom sakerna blir svårt för dig. Men detta är inget som syns utåt vilket är posetivt för mig. För då kan ingen annan bli arg, undra eller säga jobbiga komentarer till mig. Utan det får du ta. Det är inget jag kan hjälpa.

J: Det är väldigt mycket av det här som du säger som är så jobbigt. Om du bara hade varit synlig, att andra kan se dig med ögonen. Då tror jag det hade varit väldigt mycket lättare för mig att hantera dig. Det hade också varit mycket lättare för andra att förstå dig mer och även förstå mig. När andra vet och kan se vem du är, hur du är och vad du gör.

J: För det är så jobbigt när jag ibland i visa lägen måste blotta mig och säga att jag inte förstår när det kanske handlar om saker många förstår eller kan. Då känner jag mig så dum. Då tänker jag ibland att om jag inte frågar nu och säger istället att jag förstår och kan fast jag inte gör det då kommer jag inte känna mig dum mitt framför ögonen på andra. Risken med att jag säger att jag förstår och hänger med fast jag inte gör det blir ju i längden ennu svårare och då kan det bli en svår sitvation att ta sig ur. Så ja, det finns både för och nackdelar med att dölja dig eller att blotta mig. Hur jag en gör så känns det jobbigt.

A: Ja, jag känner ju dig ganska så bra. Jag vet ju om att du tex, valde att spela fotboll på rasterna i skolan en att gå runt och prata. Jag vet att du tycker det är jobbigt när du inte hänger med i diskusioner och du blir trött, rastlös och börjar tänka på andra saker och plocka med saker runtomkring dig.  Det är tex, i en sån sitvation som jag samarbetar med min kusin ADHD.

J: Presis. Du kan ju mig rätt bra där. Som du nämnde innan så tycker jag det är väldigt jobbigt när jag får höra:

  • Men va, kan du inte det?
  • Men det där måste du kunna, alla kan det!
  • Men på riktigt, menar du allvar! Det är ett måste att kunna och veta det där. Det hör till allmän bildningen.
  • Kan du inte detta? Du är ju vuxen nu.

A: Jadu Johanna, jag har inte sakt att det ska va lätt att känna mig. Men en sak vet jag. Det är att genom boken du har skrivit tillsammans med Kenth Hedevåg så tror jag starkt på att ni kan hjälpa andra barn, ungdomar, lärare och föräldrar, ja alla igentligen, att förstå och lära känna mig väldigt mycket tidigare en vad du gjorde. Jag håller tummarna för er. För även om jag kan va jobbig och ställa till det så vill jag endå nånstans lära känna barnen mycket tidigare så vi kan bli kompisar. För det är ju bra mycket roligare att ha vänner en ovänner.

 

Beställ boken ”Johanna – Tre diagnoser i skolan” – HÄR