Uppläst av mig

Det är en fråga jag länge undrat över. Innan jag försöker svara på frågan vill jag att ni som lyssnar på ljudfilen ska veta att jag inte har övat att läsa den här skrivna texten innan. Som till dom 2 senaste inläggen. Detta beror på att jag vill att ni ska få en så tydlig bild som möjligt av varför det kan vara svårt. Ni som läser och inte lyssnar, slå gärna på ljudfilen en liten stund, så får även ni en tydlig bild. Att läsa hökt är för mig en mardröm och nu är jag mitt i den, det är tur jag sitter bakom datorn:) 

Text och ord har alltid varit svårt för mig, både att läsa, skriva och förstå. Bara lite kort om hur det är att skriva. Ofta stavar jag orden precis som dom låter, alltså ljudenligt. Ord som har dom “konstiga” ljuden, eller ja, i mitt huve är dom det, tycker jag är svåra att veta hur dom ska stavas men även uttalas. Trots att jag sätt orden flera gånger så har jag inte lärt mig dom. Exempel på ord som är svåra är bland annat: Apsolut, Ducha, Hökt, Sjuksjöterska, Sakt och många fler. Jag har väldigt lätt för att blanda ihop k-g och b-p för i mina öron är deras ljud väldigt lika varandra. Ofta när jag skriver väljer jag ord som jag är säkrare på hur man stavar och det är inte alltid så lätt, när ordförrådet inte är så stort. Jag brukar också skriva runt ordet, (nu kom en tanke, nu tänkte jag ordagrant på, “runt ordet”. Att jag skriver ett ord som är svårt att stava och sen skriver jag flera ord så det blidas en ring runt det svåra ordet) tex, den vita såsen iallafall som jag brukar ha till tacos och plastburken är vit och blå, jag menar alltså, krä… nä, det ordet tänker jag inte ge mig på…Mer om att skriva och stava i ett annat inlägg. 

Nu till svaret på frågan, varför jag har svårt att förstå text. Du har ju dyslexi så det är ju därför, kanske det kan tänkas i några huven. Dyslexi har inget med intelligens att göra. Till att börja med, om det är mycket text som ska läsas blir jag väldigt omotiverad till att ens börja, så jag ber om ursäkt för detta långa inlägg, men då vet ni hur jag känner när det är mycket text framför mig. 

Personligen ger dyslexi och adhd många svar på frågan, även aspergern faktiskt. Då det är svårt att läsa mellan raderna och reflektera över det lästa. Det står inget mellan raderna, där finns det ingen text. Jag tänker ofta ordagrant och det ger mig en förklaring till att jag blir väldigt låst när det dyker upp tankar som stör mig när jag läser. Då blir det svårt att läsa vidare. Det är inte så att jag sjyller eller vill sjylla på diagnoserna, utan för mig ger det en förklaring till varför det är som det är. Läsningen går sakta, jag kastar om bokstäver och byter plats på ord. All min energi går åt till att avkoda orden och försöka läsa dom rätt. Jag kommer inte ens ihåg det första jag läste i början. Efter att jag läst en text känns det tomt i huvet, inget har fasnat och det är sjukt frustreande. När någon frågar mig om jag kan läsa igenom nånting och personen står och väntar, då blir jag stressad och jag läser snabbt istället. Men då blir det att jag bara kollar på vissa ord och gissar mig till vad som står och det leder också till att jag inte förstår text. Men när jag nu har svårt att läsa, funkar det bättre då om jag lyssnar på en text? Ja det funkar bättre, hade jag igentligen velat säga, men i dagsläget så är det inte så för mig. När jag lyssnar på en text upplever jag att adhd:n och aspergern kommer in i bilden. Jag har svårt att konsentrera mig, helt plötsligt sonar jag ut och försvinner i andra tankar, även rastlösheten kommer och stör mig. Jag reagerar och tar in allt som händer runtomkring. Om det så är ljud från klockan, element, fläkt, någon som äter på något, lukter, ja alla möjliga intryck som du kan tänka dig och även det du inte kan tänka dig. Jag har ingen “off-knapp” för att kunna stänga av intrycken, det står alltid på “on”.