Uppläst av mig

Asperger syndrom eller autismspektrumtillstånd är en lindrigare form av autism. Det ligger i samma spektrum som adhd, inom nevropsykiatriska funktionsnedsättningar. Du kan läsa mer om Asperger syndrom här på 1177 vårdguiden.

Att tolka människor och sitvationer kan jag tycka är väldigt svårt många gånger. Det snurrar runt massa tankar medans jag pratar med nån. Uppfattade personen rätt nu av det jag sa och tvärtom? Sa jag nått som inte passade in i sammanhanget? Vissa sociala singnaler tex. att ha ögonkontakt med den jag pratar med, tycker jag är jobbigt. Hur vet jag hur länge jag ska titta in i ögonen? 

Det så kallade sociala småpratet, blir jag så rastlös av, sen är det också väldigt svårt. Vad pratar man om i ett småprat? Det cirkulerar även andra frågor som, hur länge är ett småprat? hur länge pratar man tills det är den andra personens tur? Orkar personen jag pratar med lyssna? Ser jag ut som att jag tycker det är ointressant när personen pratar? När det i själva verket är nånting som stör min konsentration tex, människorna runtomkring, annat som händer runt oss, olika ljud som jag hör och många andra tankar. Det känns som att min blick går åt alla håll, när jag gör mitt bästa för att lyssna. 

När jag pratar med personer som gärna använder ord och meningar som är mer bildliga av sig eller har flera betydelser, är det ofta svårt att greppa det som sägs. Jag missuppfattar ofta bildspråk, ordspråk och olika talesätt på grund av att jag tolkar det bokstavligt. Jag gillar exemplet från 1177 vårdguiden: På frågan ”kan du öppna fönstret?” svarar du kanske ”ja”, men missade att det egentligen var en uppmaning till dig att öppna fönstret. 

Jag har hört många säga, ja men språket blir mer “levande” när man använder blidspråk, ordspråk och talesätt. Levande för mig, då tänker jag på hjärta, hjärna och lungor, då är det levande. Förstår jag inte det som sägs fullt ut eller att det inte är tillräckligt tydligt för mig, då blir det i mitt huve inte “levande”. Att prata med människor gör mig trött, inte för att jag ogillar personen eller personerna jag pratar med eller inte vill va social, för det gillar jag och vill va. Det är extra svårt när det är flera som är med och pratar. Det går fram och tillbaka och jag ska försöka hålla reda på vad den ena och andra sa. När det händer så mycket i hjärnan och jag tar in så mycket intryck som jag inte kan styra över och sortera bort blir allt det här så mycket svårare. Jag är väldigt bra på att övertänka och överanalysera det jag hör sägas. Har jag väl börjat göra detta så är det väldigt svårt att sluta, då är jag fast i tankarna och det bara spinner på och det blir jobbigt. 

Trots att jag tycker det är jobbigt att jag tänker bokstavligt så kan jag endå i min ensamhet tänka på hela sitvationen och vända det till nått kul, men bara i min ensamhet efter att jag fått tänka 1 och 2 gånger på det hela. Jag underhåller mig då genom att göra roliga bilder eller videos av det. Då får jag samtidigt använda min kreativa förmåga i att klippa, klistra och skapa som jag gillar. 

Därför tänker jag dela med mig av en video där jag överanalyserat och tänkt bokstavligt på när lärarna i skolan sa att jag måste ha en “röd tråd” genom texter jag skrev.