Uppläst av mig

Dyslexi, ADHD och Asperger påverkade inte bara hur svårt och jobbigt det va i skolan. Det påverkar även utanför, i vardags sitvationer, då och nu.

Dyslexi
Att hämta ut musikalbiljetter
Jag går till ticnet och lämnar fram det här pappret till farbrorn som sitter bakom bordet där man hämtar ut biljetter.
Jag: Jag ska hämta ut biljetter.
Farbrorn: Vad är det för biljetter?
Jag: Biljetter till en konsär. 
Farbrorn: Men du, läs på pappret.
Jag: Dina biljetter.
Farbrorn: Lite högre upp.
Jag: Tack för din bokning. 
Farbrorn: Ennu högra upp.
Jag: Ah, ticnet, mamma sa att jag skulle hit!
Farbrorn: Men detta är TICKET, här hämtar man ut res biljetter. 

ADHD
Hos arbetsterapeften
När jag och arbetsterapeften skulle boka in en ny tid, såg jag en hjälpknapps-larm liggandes på skrivbordet. Likt ett larm som exempelvis dom äldre har som armband på äldreboenden som dom kan trycka på när dom behöver hjälp. Rastlös och plockig som jag är och svårt att hålla kroppen helt still, tryckte jag på den, men inget hände. Jag tryckte på den flera gånger. Rätt som det va sattes larmet igång och det lät hökt. Alla nödutgångsdörrar öppnades och vårdpersonalen kom ut en efter en från sina kontorsrum. Det kryllade av folk i korridoren och det kom även ordningsvakter men dom vände lika fort igen, då arbetsterapeften sa att det va lungnt och falsk larm. Som jag skämdes efter det. 

Asperger
Brudnäbbar
Redan som liten hade jag en förmåga att tolka det jag hörde bokstavligt. Skillnaden från nu och då, va att jag inte viste om att det handlade om asperger. När jag och min kusin skulle va brudnäbbar på ett bröllop trodde jag på riktigt att vi skulle ha näbbar på oss. Jag va lessen innan bröllopet för det lockiga håret och näbbarna. Idag skrattar jag åt det, men undrar fortfarande varför det heter just brudnäbbar?!