Uppläst av mig

Jag har väldigt svårt för att slappna av och komma till ro. Både fysiskt och mentalt, det är något jag måste lära mig och jobba på. Det är så mycket som snurrar i huvet och när det även händer mycket runt omkring blir det svårt att sortera och prioritera. Att veta vad jag återhämtar mig av och fyller på med energi av, är även det en process i sig. Såklart går det åt olika mycket och lite energi på olika saker, så det gäller väl att försöka hitta dom verktyg där det går åt mindre energi, vilket inte är så lätt alla gånger. Dock har jag faktiskt lyckats hitta ett verktyg som jag upplever knappt blir nån energiförlust alls. Tyvär kan jag ju inte gå på det varje dag, vilket är massage.

Jag har några få verktyg där det går åt mindre energi. Men en önskan är att hitta verktyg där jag även kan slappna av och komma till ro, både fysiskt och mentalt.

Massage – Det är nog det enda verktyget en så länge där jag faktiskt kan slappna av, komma till ro, både fysiskt och mentalt och verkligen släppa allt, under 30-45 minuter. Så stilla som jag är under massagen är jag aldrig annars. Även huvet får vila. Jag tror att just min “off-knapp” som annars är på “on”, att den finns när jag går på massage.

Samtal hos kurator – Har tidigare, för några år sen gått hos psykolog och kurator men kännt att det varit svårt att få ut det jag tänker och känner, på grund av att personkemin inte riktigt funnits där. Det är ofta jag känner mig som en tvättsvamp. Jag tar in mycket intryck och håller inne väldigt mycket, tillslut droppar det och rinner över. Men att nu, få gå på samtal hos en riktigt bra kurator där jag upplever att personkemin klickar, då må jag säga att det är väldigt givande och lättande att gå och prata. 

Boxningsträning – Att hålla på med idrott har jag gjort sen liten och varit väldigt aktiv. Det har hjälpt mig otroligt mycket. Att träna kan ibland lätta på mina tankar. Är det dock för mycket som händer i huvet och runt omkring så är det en utmaning att hitta fokus och då på en sak. Boxning har jag börjat med nu denna terminen, det är väldigt svårt med koordinationen och mer teknik en vad jag trodde. När jag känner irretation och frustration som jag ofta har svårt att få ur mig, då är säcken ett jättebra hjälpmedel att slå på. Det hjälper mig även att stilla durasellkaninen i kroppen för man är igång hela tiden och efter ett träningspass är jag helt slut. 

Spela gitarr – Jag uppehåller karusellen av tankar i huvet. Jag får känna mig kreativ och när jag lyckas plocka ut ackord och melodier genom att lyssna på en låt. Då kommer bekräftelsen att jag klarade det och att jag kan, i samma stund, vilket är en go känsla.

Slö surfa vid datorn – Här försvinner tiden alldels för fort och ibland kan det i efterhand leda till ångest. Spesiellt om jag vet med mig om att jag har nått annat jag borde göra som jag sjuter upp på grund av att det är för tråkigt och energikrävande. Utöver det, om jag inte har nått jag borde göra, så är det ett sätt för mig att uppehålla tankarna, genom att sitta framför datorn.

Brorsans och hans sambos hund – Jag har respekt för hundar. Brorsans och hans sambos hund har jag följt sen dom skaffade henne, när hon va valp. Nu är jag van vid den hunden och hon ger mig så mycket kärlek, trygghet och ett lungn. En natt nu i sommras i sommarstugan så sov jag väldigt oroligt. Andningen blev ojämn och jag började hyperventilera. Då kom hunden och la huvet på min mage. Jag blev då lungnare och hittade tillbaka till en jämn andning. Sen slickade hunden mig på armen och la sig med huvet intill vid min hals och mellan mina armar. Hunden stillade min oro och gav mig en trygghet att kunna sova vidare.

Hur och vad gör ni för att slappna av, komma till ro och återhämtar er?
Dela gärna med er!

Ja, jag sover med ögonbindel och öronproppar och har gjort det i flera års tid. Iallafall öronproppar, i minst 10 år.
”Som en bro över mörka vatten” – Tommy Körberg