Uppläst via ett hjälpmedel på min mobil som läser upp texter

Vill börja med att säga att den fetstilta texten har jag kopierat från 1177 vårdguiden som förklarar vissa symtom på Asperger. Därefter följs förklaringar på hur jag upplever och känner av symtomen på mig själv.
ASD står för Autism Spectrum Disorder. ASD är ett samlingsnamn för olika typer av autism, där Aspergers syndrom är en form av ASD. ASD/Aspergers syndrom kan visa sig på olika sätt för olika personer och symtomen kan vara av olika svårighetsgrad – 1177 vårdguiden.

Hur stora besvär du upplever beror till stor del på hur din vardag är anpassad till dina svårigheter. En del har samtidigt andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, till exempel adhd. Det är också ganska vanligt att personer som har ASD/Asperger får en depression. 
Mycket som stämmer här. Jag tror och upplever att jag måste lära mig att sänka kraven på mig själv och accepterar mig själv mer. Hur man nu gör det? Att en del har andra neuropsykitriska funktionsnedsättningar ex, adhd. Ja, på mig det stämmer in. Att få depression stämmer in på mig också, vilket jag haft, en djup sådan. 

Vissa intressen tar upp en stor del av din tid.
Att intressen tar upp en stor del av min tid upplever jag delvis. Jag är ofta 0 eller 100 i det jag gör och har svårt att hitta en balans. Tex:

  • Träning – när jag väl kommer in i ett träningsmode då tränar jag flera dagar i veckan och det blir för mycket av det istället. Jag blir stressad och får ångest om det skulle va så att jag skulle missa att träna en dag. Då upplever jag att det har gått för långt och inte har någon balans och då blir det att jag plötsligt slutar att träna för jag får negativa känslor. Så håller det på, likt en jojjo, upp och ner.
  • Transformers och Star Wars – Att jag har Transformers och Star Wars i samlarfigurer i mitt vitrinskåp är kanske inte så konstigt. Så fort jag hör orden, pratar om och ser Transformers och Star Wars filmerna blir jag så sjukt glad, uppåt och exalterad. Kan titta på dom filmerna flera gånger utan att jag tröttnar. Hade Transformers funnits på riktigt så hade Optimus Prime varit en förebild och Bumblebee en kompis, för mig.

Du har mycket lätt att engagera dig i ämnen som intresserar dig, men känner motstånd mot att ta till dig information när du inte är intresserad.
Jag upplever att jag har väldigt lätt att engagera mig i frågor om dyslexi, adhd, asperger och psykisk ohälsa, där av att jag började blogga om detta.  Dom här ämnena är verkligen något som intresserar mig och ligger mig varmt om hjärtat. Därimot om det är något jag ska ta in som jag inte är intresserad av, då känner jag ett otroligt motstånd, som om det är ett hökt berg framför mig. 

Det kan vara svårt att förstå vad andra menar och hur de känner, om de inte säger det mycket tydligt.
Ja, pratar jag med någon som pratar som att jag borde förstå vad den igentligen menar fast inte säger det rakt ut, är det oftast svårt att förstå vad personen menar. Det är svårt att både läsa och förstå mellan raderna. 

Vissa sysslor som andra gör nästan automatiskt, kan du behöva göra mer medvetet och steg för steg.
Så är det verkligen. Ett tydligt exempel på detta är vardagliga hushållssysslor så som att städa (damma, damsuga) och laga mat. För mig leder detta till en stor energiförlust. I matlagning upplever jag att det är många moment att hålla reda på. Det tar lång tid, jag blir stressad och trött av att göra det.

Dina sinnesintryck tycks starkare än andras, som till exempel lukter och smaker. Du upplever kanske att kläderna skaver eller att vissa ljud är mycket störande eller obehagliga.
100% sant. Det här filtret i huvet som filtrerar bort oviktiga saker, funkar inte på mig. Jag tar in så mycket intryck. Mina brusreduserade hörlurar, luvtröja och solglasögon hjälper mig väldigt mycket med intrycken av ljud, ljus och skärma av. Luvtröja är ett plagg jag har näst intill hela tiden, det är just för att jag känner mig trygg i det och luvan ger mig även möjlighet att skärma av vissa intryck. Jag kan tex, höra och lägga märke till det andra inte hör eller lägger märke till. Jag kan verkligen störa mig på vissa ljud tex, när någon äter: äpple, knäckebröd, nötter, morötter och chips. Det blir extra jobbigt när jag är trött. Då kommer även irretation, frustration och ångest. Detta leder även till att jag kan bli känsligare för hur kläderna sitter. Det är som att jag känner sömmarna på kläderna mycket tydligare och det bara kryper i kroppen. 

Du kan bli extra stressad av saker som tex, behöva stå länge i kö.
Att stå länge i kö blir jag stressad av, jag blir irreterad och tappar tålamodet för snabbt. Beställer matvaror online när jag ska storhandla och får det hemlevererat och har gjort det ett tag nu. För mig är det en lättnad, men det kan också va ett sätt att fly från det som är jobbigt. För mig är hemleverans mer guld värt en att jag tänker att jag flyr. Det minskar intrycken och sparar på energi som jag kan lägga på andra saker. Det behövs inte göra långa matlistor. Jag slipper gå runt och yra omkring i affären. Det minskar på stressen då jag inte behöver stå i köer och vänta. Jag kan handla i lungn och ro hemma via datorn, genom några klick.

Du kan ha mycket lätt att lära dig fakta, som att lära dig många detaljer eller en hel text utantill. Kanske minns du bättre än andra hur en plats eller en bild såg ut.
Att lära sig fakta och texter utantill tycker jag är svårt. Men därimot kan jag komma ihåg detaljer av en person som står och brättar. Tex, vad personen hade på sig för kläder. Händelser eller platser kommer jag också ihåg i detalj och då även personer som är med och vad dom säger. Så när jag går förbi en plats där kopplingen till något annat är stark då är det som att allt som hänt snurrar runt och spelas upp en gång till i huvet som en teater eller film .

Andra symtom som kan finnas tex, svårigheter med mat. Att man äter väldigt ensidigt. 
Jo jag tackar ja. Ensidig mat känner jag mycket väl igen. När jag väl lagar mat och orkar laga mat så gör jag det på söndagar. Då blir det antingen: 
Ris och lax.
Sötpotatis och lax.
Ris och köttfärssås.
Det är just dom här jag känner att jag kan laga trots min osäkerhet i köket.