Välkommen, slå dig ner

När jag på nyårsdagen förra veckan tittade på Tv4:s program, “Agnetas nyårskarameller”, hade jag väldigt svårt att fokusera på hela programet. Bland dom första gästerna som kom sa:s det, “slå dig ner”, när dom skulle sätta sig i soffan. Då tänkte på just dom 3 orden enda tills programet va slut. Varför säger man ”slå” dig ner, när man igentligen menar ”sätt” dig ner.

Jag smsar denna tanke till en person som jag ser upp till och som är väldigt kunnig på den här typen av tankar. Får ett sms tillbaka med ett 60 tal, utan att överdriva, olika ordspråk med ordet “slå”. Jag fasnade mäst för, “det är din tur att slå”. 

I detta läget spinner hjärnan på ennu mer och presis såhär va aktiviteten i huvet:
2 personer spelar spel, lungnt och fint, den ena säger, “det är din tur att slå” och då ger den andra en rak höger. Förästen, varför säger man “en rak höger”? hur ska man ens veta vad man syftar på? hur ska man veta att “en rak höger” är ett knytnäveslag? Höger, då svänger man ju, höger är ju en riktning, höger kan ju inte va rak? Varför inte säga en rak vänster, tänk dom som är vänsterhänta.